Apologia.fi · #4 – Apologia.fi – Ateismi

Tässä jaksossa Apologia.fi -tiimi käsittelee aihetta Ateismi. Kuka on ateisti? Kuinka määritellä ateismi? Millaisia eroja teistin ja ateistin maailmankuvassa on?


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sami

Olisi varmaan ollut hedelmällisempää pohdinnalle ja informatiivisempaa kuulijoille ottaa keskusteluun mukaan ateisti.

Ei ole sama asia todistaa, ettei jossain huoneessa ole elefanttia kuin ettei jotain abstraktia jumalolentoa ole olemassa. Elefantti voidaan havaita, mitata ja tutkia varsin objektiivisilla mittareilla toisin kuin jumaluus. Tästä klassisena esimerkkinä on nk. Russellin teepannu, joka analogian mukaan kiertää aurinkoa jossain Maan ja Marsin välissä ja olevan niin pieni, ettei sitä voida millään teleskoopilla havaita. Tässä tapauksessa sillä, joka esittää väitteen teepannun olemassaolosta, on todistustaakka.

Dawkins ei varmaankaan esittänyt kysymystä “kuka sitten loi jumalan” todisteena siitä, ettei jumalaa ole olemassa, vaan muistaakseni vasta-argumenttina kreationismin ja älykkään suunnittelun puolestapuhujien väitteeseen siitä, että kaikella tulee olla jokin “syy”. Jostain syystä väitteen esittäjän valitsemaa jumalaa tämä kaikelle tarpeellisen “syyn” tarve ei sitten kuitenkaan kosketa.

Tuukka

Kiitos kommentista! Ollaan tehty paljon videoita YouTubeen, joissa käsitellään Dawkinsin näkemyksiä ja myös niitä argumentteja, joita on tässä “teepannun” hengessä annettu.

Russellin teepannun ja todistustaakan suhde on vähän retorinen. Meillä on täällä nettisivulla myös artikkeli, jossa käsitellään todistustaakkaa. Jumalan olemassaolosta ei pyritä tekemään “näkymätöntä teepannua” vaan teismin totuuden puolesta voidaan todella katsoa olevan positiivista evidenssiä.

On totta, että olisi hyvä myös haastatella ateistia suoraan, mutta olemme kyllä ottaneet ateistien argumentteja esiin todella rehellisesti ja niitä haluamme jatkossakin käsitellä!

Mitä tulee “kaiken syyhyn”, kannattaa katsoa jälleen blogistamme esim. “kuka loi luojan?” teksti sekä YouTube videoita samasta aiheesta. Argumentti on todella huono ateismin puolelta.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x