#19- Vapaa tahto ja Jumala
Vapaan tahdon kysymys ei ole ainoastaan mielenkiintoinen naturalismin silmin, vaan sillä on erityinen viehätys kristillisen jumalukuvan muodostamisessa. Tässä jaksossa käsittelemme vapaan tahdon ja Jumalan suhdetta.
Apologia.fi -podcast julkaistaan kerran viikossa.
Vapaan tahdon kysymys ei ole ainoastaan mielenkiintoinen naturalismin silmin, vaan sillä on erityinen viehätys kristillisen jumalukuvan muodostamisessa. Tässä jaksossa käsittelemme vapaan tahdon ja Jumalan suhdetta.
Jaksossa puhumme aatteesta ja tunnetusta filosofisesta suuntauksesta, jota kohtaamme monessa yhteydessä tämän päivän yhteiskunnassa. Aihe on postmodernismi. Mitä se tarkoittaa ja mitkä ovat sen filosofiset juuret?
Naturalismi on filosofinen viitekehys ja maailmankuva, joka vaikuttaa niin akatemiassa, kun sen ulkopuolellakin. Mitä tarkoitetaan naturalismilla yleisimmin ja mitä kriittinen suhtautuminen siihen paljastaa?
Millaisissa tilanteissa olemme oikeutettuja vetoamaan Jumalaan selittävänä syynä? Teemmekö sen joskus liian kevyin perustein?
Tämän viikon podcast-jaksossa käsittelemme kysymystä Jumalan piilossa olemisesta. Pitäisikö Jumalan tehdä olemassaolonsa selvemmäksi, tai jopa ilmiselväksi? Todistaako tämä, että Jumala ei ole olemassa?
Jumalasta puhuttaessa oletamme, että Jumala on “suurin kuviteltavissa oleva olento”, joka pitää sisällään moraalisen täydellisyyden ajatuksen. Tässä jaksossa puhumme siitä, että onko Jumala hyvä vai voisiko Jumala olla yhtähyvin paha?
Jakson aiheena on apologiaan perehtyminen ja apologian oppiminen. Kuinka oppia apologiaa? Minkä tasoista kirjallisuutta kannattaa lukea? Onko kaikkien oltava filosofeja, jotta voivat oppia ymmärtämään apologiaa?
Tunneituimpia vasta-argumentteja Jumalan olemassaoloa vastaan on kärsimyksen ongelma. Miten voi olla olemassa hyvä ja kaikkivaltias Jumala, joka sallisi kärsimyksen olemassaolon?
Tässä jaksossa tarkastellaan populaarikulttuurissa esiintyviä vasta-argumentteja Jumalan olemassaoloa vastaan. Keskusteluun mukaan pääsevät: Kari Enqvist, Richard Dawkins ja esimerkiksi näyttelijä Ricky Gervais.
Mitä tarkoittaa dualismi? Miksi se on mielenkiintoinen aihe kristillisen uskon kannalta? Miksi dualismi on suuren suosion saanut näkemys akatemiassa?
Näiden kysymysten tiimoilla keskustellaan tämän viikon Apologia.fi-podcastissa