Apologia
Ontologinen argumentti
Artikkeli ontologisesta todistuksesta Jumalan olemassaolon puolesta. Anselm Canterburylaisen ajattelun pohjalta nouseva modaalinen todistus ja mahdollisuuden käsite ovat nykyisin keskeisiä aiheen kannalta.
Uskonnonfilosofia on systemaattisen teologian ala, joka liittyy vahvasti apologisiin aiheisiin.
Artikkeli ontologisesta todistuksesta Jumalan olemassaolon puolesta. Anselm Canterburylaisen ajattelun pohjalta nouseva modaalinen todistus ja mahdollisuuden käsite ovat nykyisin keskeisiä aiheen kannalta.
Artikkeli puolustaa vapaan tahdon olemassaoloa ja esittää keskeiset termit ja haasteet, joita keskustelussa on. Myös teologiset ja apologiset ulottuvuudet otetaan esille.
Artikkeli on toinen osa reformoidusta tieto-opista. Toinen osa käsittelee mallin haasteita ja sitä vastaan nostettuja vasta-argumentteja. Erityisesti pluralismin haaste ja uskonnollisen kokemuksen haasteet tulevat esille.
Jaksossa puhumme aatteesta ja tunnetusta filosofisesta suuntauksesta, jota kohtaamme monessa yhteydessä tämän päivän yhteiskunnassa. Aihe on postmodernismi. Mitä se tarkoittaa ja mitkä ovat sen filosofiset juuret?
Artikkelisarja käsittelee reformoitua tieto-oppia. Miten usko voi olla asianmukaisesti perustavaa? Mitä merkitystä Alvin Plantingan mallilla on tavalliselle uskovaiselle?
Jumalan kaikkivaltiutta on kyseenalaistettu kuuluisan ajatusleikin kautta, jossa sanotaan: ”Voiko Jumala luoda niin suuren kiven, ettei jaksa nostaa sitä itse?” Tässä jaksossa tuomme näkökulmaa tähän kysymykseen ja ohella käymme läpi logiikan pääsäännöt, joilla on oma roolinsa keskustelussa.
Naturalismi on filosofinen viitekehys ja maailmankuva, joka vaikuttaa niin akatemiassa, kun sen ulkopuolellakin. Mitä tarkoitetaan naturalismilla yleisimmin ja mitä kriittinen suhtautuminen siihen paljastaa?
Skotlantilaisen Filosofin ja historioitsijan David Humen kirjoitus, jossa hän pitää ihmeiden esiintymistä mahdottomana on edelleen merkittävä puheen aihe akatemiassa. Humen ihmeiden kritiikki on erityisesti elossa teologien keskuudessa. Tässä jaksossa keskustelemme kuinka Humen ihmeiden kritiikki kestää nykyfilosofian parissa.
Kenelle kuuluu todistamisen taakka, kun keskustellaan Jumalan olemassaolosta? Onko ateismi keskustelun lähtökohta?
Tämän viikon podcast-jaksossa käsittelemme kysymystä Jumalan piilossa olemisesta. Pitäisikö Jumalan tehdä olemassaolonsa selvemmäksi, tai jopa ilmiselväksi? Todistaako tämä, että Jumala ei ole olemassa?